Od júla do októbra bývalo jej kreslo takmer vždy prázdne. Rozčítaná kniha čakala pri košíku s šitím a prítomnosť pani domu bolo možné zisťovať jedine podľa vône. Tá vychádza zásadne z kuchyne. Presne usporiadané, strohé zariadenie bolo na spracúvanie veľkých množstiev ovocia ako stvorené. Koreničky označené krasopisom s ornamentmi odhaľovali nielen zmysel pre krásu, ale aj mnohé tajné prísady. Kardamóm, badián, aníz, vanilkový struk, škorica. Už len vedieť, čo sa kam hodí...

 

 

Vychýrené recepty na kompóty pani Leibitzerovej pritiahli na večeru nejeden mlsný jazýček a tak si vďaka nej ovocie okúpané v karameli získalo celé rady fanúšikov. Na začiatok na slabom plameni rozpustila v hrnci cukor. Potom pridala horúcu vodu a varila, kým sa rozbúrený karamelový kráter nezmenil na pokojnú zlatú hladinu. Do nej vsypala ovocie – renetky, smolienky alebo veselky, no zo všetkého najčastejšie aj najradšej slivky akýchkoľvek odrôd. V tom sa s mužom zhodli. On šľachtil, orezával, porovnával, sledoval. Ona oberala, zavárala, vypekala. Neostalo jej na výber, keď si vzala ovocinára od špiku kôstky.

 

 

Jej manželom bol totiž Johann Leibitzer (1763 – 1817), slávny ovocinár z Levoče. Keď sa život spojí s nádejou, dá sa dosiahnuť aj nemožné. Na Spiši s drsnými podmienkami, kde mrazy úradujú do neskorej jari, sa Johannovi podarilo vypracovať súbor rád, ako úspešne štepiť, pestovať a chrániť nízkokmenné odrody ovocných stromov, čím vo svojom regióne spôsobil malú ovocnú revolúciu. Svoje odporúčania spojil s túžbou spestriť národnú kuchyňu rôznorodými druhmi zeleniny.

 

 

Ako popularizátor lokálneho záhradkárstva vydal Kompletný záhradný kalendár plný tipov, ako pestovať a pripravovať chuťovky, ktoré sa vtedy podávali iba na kráľovskom dvore. A jeho drahá pani bola pri týchto aktivitách, samozrejme, veľmi dobrým spojencom. Na počesť tejto manželskej symbiózy vyrobil Candler pre značku Traditional Leutschauer konzervovanú atmosféru Kompót pani Leibitzerovej s vôňou korenistých sliviek, lahodného karamelu a vzácnej vanilky. Ľuďom na radosť, svetu na osoh.

 

 

Táto sójová sviečka s krásne praskajúcim dreveným knôtom má tiež svoju tajnú receptúru. Korenistá hlava s tónmi škorice privádza k jemnejšiemu šťavnatému srdcu – slivkovej dužine s nádychom lahodného karamelu, ktorý postupne prechádza do jemného vanilkového základu. Základnou ingredienciou je však – ako pri každej Candlerovej sviečke – chuť zachytiť neuchopiteľné.

Tím Candler

PS: Ak Vás láka príprava kvalitného kompótu úplne iného rangu, aký poznáme dnes, objednajte si Candlerovu sviečku Kompót pani Leibitzerovej v darčekovom balení. Na obale nájdete unikátny recept na slivkový kompót pani Leibitzerovej a príbeh s opisom atmosféry v slovenčine aj angličtine.